На 21 май имен ден празнуват всички, които носят името Елена

...
На 21 май имен ден празнуват всички, които носят името Елена
Коментари Харесай

На 21 май имен ден празнуват 17 красиви български имена

На 21 май имен ден честват всички, които носят името Елена (означава - факел), Ели, Елка, Койчо, Константин (означава - твърд), Коста, Костадин, Костадинка, Кунчо, Ленко, Стамен (означава - постоянен), Станимир, Станка, Стоил, Стоян, Стоянка, Трайко

Църквата уважава паметта на Св.Св. равноапостоли Константин и Елена. Константин се счита за първият християнски римски император. Преданието споделя, че майка му - кралица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Обреди и обичаи

В чест на св. Константин и майка му св. Елена дамите пекат обредни курбани - в случай че някой от родата е прекарал тежка болест или приключение. Мъжете, които си харесат младоженка на 21 май, са късметлии - съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.

21 май е обвързван и с Дионисиевите мистерии, които почитат възраждането на природата, огнените танци на нестинарите, магическите пророчества и лечебна мощ.

Датата на църковния празник съответствува с тогавашния античен фетиш към слънцето по нашите земи. Легендите описват, че Константин е снажният момък, който нито за момент не се поколебал да влезе в огъня в името на Бог и той го избрал за собствен асистент, за да убеди всеки, който е прегрешил да играе върху огнена жарава. Според преданията на друга легенда, първата нестинарка е изкупила греховете на жителите в село Българи, което било затворено и те се женили между тях, като белезите върху децата били доказателство за техните провинения.
Още от незапомнени времена нашите предшественици са знаели, че огънят има магическа мощ и пречиства освен предметите, минали през него, само че и неверните души. Народните поверия гласят, че който прескача огъня ще бъде здрав през цялата година. Нестинарите, обаче, влизат боси в огнената жарава, с цел да изиграят своя обреден танц, вярвайки, че светците ги покровителстват, до момента в който са в огъня и им проправят път през него, с цел да не изгорят босите им крайници. Затова те държат в ръцете си икона на двамата светци Константин и Елена.

В чест на огнените настойници, дамите вършат обредни курбани, изключително, в случай че в фамилията им има болен човек или са претърпяли тежък интервал.

Мъжете, които си харесат младоженка на този ден се смятат за огромни късметлии, защото тя ще бъде отлична стопанка и ще ги подари със синове.
Името Константин в превод от гръцки език значи непрекъснат и толерантен, а името Елена - светлина, зарево, ореол, а също и годеница, предаде imen-den.net

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР